19/08/2012

Tauno Tederi "Idakiriku lood" ajalehes KesKus

Ajalehe KesKus veebilehelt on võimalik lugeda luteri teoloogi Tauno Tederi sarja "Idakiriku lood". Artiklid peaksid avanema ka siis, kui siinses loetelus pealkirjadele klõpsata.

Ikoonid – nähes nähtamatut / Tauno Teder 3/2012
IDAKIRIKU LOOD: Teoloog Tauno Teder tutvustab pühapiltide kui nähtuse põnevat ajalugu.


Liturgia ja maailm / Tauno Teder 12/2011
IDAKIRIKU LOOD: Teoloog Tauno Teder kirjeldab, kuidas kiriklik liturgia püüab endas hõlmata kõike loodut.

Liturgia ja usklik / Tauno Teder 11/2011
IDAKIRIKU LOOD: Teoloog Tauno Teder räägib oma idakiriku lugudesarjas liturgiast kui usu edasiandjast.

Kloostrid ja rahvas / Tauno Teder 10/2011
IDAKIRIKU LOOD: Teoloog Tauno Tederi sari idakirikust. Miks on kloosterlik eluviis tähtis?

Askeedid ja anahoreedid – ida munklus / Tauno Teder 9/2011
ORTODOKSIMAAILMA LOOD: Ortodoksi vaimulik Tauno Tederi lugudesari värvikirevast idakirikust ja selle ajaloost. Alljärgnevalt tuleb juttu munkliku liikumise fenomenist.

Patriarhid, metropoliidid ja teised / Tauno Teder 7/2011
ORTODOKSIMAAILMA LOOD: Eesti Kirikute Nõukogu sekretäri Tauno Tederi lugudesari värvikirevast idakirikust ja selle ajaloost. Alljärgnevalt tuleb juttu varase idakristluse juhtimismudelitest ning vaimulikkonnast.

Kirikukogud ja kaanonid – õigus ilma kohtuta? / Tauno Teder 12/2010
ORTODOKSIMAAILMA LOOD: Eesti Kirikute Nõukogu sekretäri Tauno Tederi lugudesari värvikirevast idakirikust ja selle ajaloost. Järgnevalt tuleb juttu kolmainsuse dogmast ning sellest, kuidas jumalik ja inimlik Jeesuses kokku või lahku käivad.

Nikaiast Nikaiani – kirikukogud ja kaanonid / Tauno Teder 10/2010
ORTODOKSIMAAILMA LOOD: Eesti Kirikute Nõukogu sekretäri Tauno Tederi lugudesari värvikirevast idakirikust ja selle ajaloost. Alljärgnevalt tuleb juttu kahest esimesest kirikukogust.

Muutumatu ja siiski elav idakirik / Tauno Teder 7/2010
ORTODOKSIMAAILMA LOOD: Eesti Kirikute Nõukogu sekretäri Tauno Tederi lugudesari idakirikust. Olles eelneva aasta jooksul tutvustanud erinevaid idakirikuid, juhatab KesKus selle numbriga sisse uue sarja kirikukogudest, kaanonitest ja liturgiatest.

India usklikud skeptikud / Tauno Teder 5/2010
KIRIK KUI DŽUNGEL: Eesti Kirikute Nõukogu sekretär Tauno Teder lõpetab oma aasta kestnud lugudesarja idakristlusest. India kirik on saanud alguse apostel Kahtlejast Toomasest.

Armeenia taevasest valgusest rõõmustajad / Tauno Teder 2/2010
KAUKAASIA KÕRGETE MÄGEDE RISTIRAHVAS: Eesti Kirikute Nõukogu sekretär Tauno Teder jätkab oma lugudesarja idakristlusest ning tutvustab üht maailma vanimat rahvuskirikut – Armeenia Apostlikku Kirikut.

Süüria ja Eesti kokkupuutepunktid / Tauno Teder 10/2009
KRISTLUSE ALGUSAJAST: Eesti Kirikute Nõukogu sekretär Tauno Teder jätkab lugudesarja idakirikutest ning tutvustab Süüria kiriku minevikku ja tänapäeva.

Patriarhaadi hiilgus ja viletsus / Tauno Teder 6/2009
IDAKIRIKUTE LOOD: Eesti Kirikute Nõukogu sekretär Tauno Teder teeb ekskursiooni Moskva patriarhaadi kujunemisaastatesse ning seletab lahti võimu ja kiriku ajaloolised suhted.

Antiookia käib Damaskusest Austraaliani / Tauno Teder 5/2009
IDAKIRIKUTE LOOD: Eesti Kirikute Nõukogu sekretär Tauno Teder kirjutab tänasest ja eilsest Antiookiast ning selle pika ajalooga kiriku enesemõistmisest ja kohast ühiskonnas.

Kreekat on Aafrikas ja pühal maal / Tauno Teder 4/2009
PILK IDA KIRIKU LUGUDESSE: Tauno Teder Eesti Kirikute Nõukogust räägib varasest “pisikristlusest” Aleksandrias, Egiptuses, Kreekas ja Jeruusalemmas.

Vene teoloogia eripärast XX sajandil / Tauno Teder 2/2009
TUNDMATUD TUNTUD FIGUURID: Tauno Teder Eesti Kirikute Nõukogust usub, et kuigi Eestis võidakse pidada mullu detsembris surnud patriarh Aleksiust tuntuimaks Baltikumis sündinud vene teoloogiks ja kirikutegelaseks, ei tarvitse see nõnda olla üleilmses ajalooplaanis.

No comments:

Post a Comment