06/02/2014

Viimsi kirikus avatakse piiskop Arseni ikooninäitus

Viimsi (EELK) Püha Jaakobi kirikus avatakse 6. veebruaril Joensuu piiskopi Arseni ikoonide näitus "Inglite tulek"

Näituse eestikeelne pealkiri võiks olla ka inglite sissekäik või suur sissekäik, kuid soomekeelse Enkelten saatto selline tõlge oleks arusaadav peamiselt vaid ortodoksidele.
Näitust luteri kiriku ajalehes Eesti Kirik tutvustades seletab selle pealkirja lahti näituse kuraator Erkki Juhandi:
"Näituse tuumiku moodustab «Taeva» nime kandev sari, milles on kolmteist pühakuju.
XVII–XVIII sajandil kaeti mõnede Põhja-Venemaa kirikute ja kabelite lagi suurte ikoonidega, mis kujutasid prohveteid või inglite n-ö suurt sissekäiku (armulauaainete pühitsemiseks toomise rongkäiku)."

Põhiosa Viimsi kirikuruumi seintele väljapandud ikoonidest on maalitud ühe Lõuna-Soomes asuva erakabeli lae jaoks. Traditsioonilises õigeusu kirikuarhitektuuris sümboliseerib kirikulae kuplialune taevast, nii nagu kirikupõrand sümboliseerib maad. Kirikulaele maaliti inglid, kes viivad läbi taevast liturgiat, nii nagu kirikupõrandal toimub maapealne liturgia. Põhja-Venemaa puukirikutes ei saanud kasutada tavapärast freskotehnikat ja nii sai seal tavaks jagada laemaaling mitmeks puutahvlitele maalitud ikooniks, mis pärast valmimist kirikulakke kinnitati. Just niisuguse mitmest eraldi ikoonist koosneva laemaalinguna on kavandatud ka piiskop Arseni ikoonitsükkel, mida praegu on võimalik näha Viimsi kirikus. Kristust kujutav ümmargune ikoonimedaljon paigutub ikooniringi keskmesse ning seda hakkavad ümbritsema evangelistide sümbolid ja armulauaande kandvaid ingleid kujutavad ikoonid. Tulevasest asukohast lähtudes on põhiosa väljapandud ikoonidest mõeldud veidi kaugemalt vaatamiseks. Lisaks näitusele pealkirja andnud monumentaalsemas maalimislaadis ikoonitsüklile on välja pandud ka mitu imekaunist väiksemat ikooni, nii et ikoonimaalija meisterlikkusest kujuneb mitmekülgne pilt.

Näitus jääb avatuks 31. märtsini.

Link artiklile ajalehes Eesti Kirik.


No comments:

Post a Comment